پیدا و پنهان آلرژی ها (2)

به گزارش وبلاگ شهبازی، همان طور که در قسمت اول این مطلب ذکر شد، حساسیت غذایی به دلیل واکنش نامطلوب سیستم ایمنی به ترکیبات موجود در مواد غذایی ایجاد می گردد و به طور عمده در بچه ها و شیرخواران بروز می نماید که بیشتر این حساسیت ها تا سن 5 سالگی از بین می رود. حالا به آنالیز عوامل ایجاد این حساسیت ها می پردازیم...

پیدا و پنهان آلرژی ها (2)

پیدا و پنهان آلرژی ها (2)

آلرژی غذایی

همان طور که در قسمت اول این مطلب ذکر شد، حساسیت غذایی به دلیل واکنش نامطلوب سیستم ایمنی به ترکیبات موجود در مواد غذایی ایجاد می گردد و به طور عمده در بچه ها و شیرخواران بروز می نماید که بیشتر این حساسیت ها تا سن 5 سالگی از بین می رود. حالا به آنالیز عوامل ایجاد این حساسیت ها می پردازیم...

عوامل ایجاد حساسیت های غذایی

مهم ترین عوامل موثر در ایجاد حساسیت غذایی عبارت هستند از:

* زمینه های ژنتیکی

* نارس بودن دستگاه ایمنی یا سدهای محافظ دستگاه گوارش در نوزادان به ویژه نوزادانی که با سزارین به جهان می آیند و از شیر مادر تغذیه نمی شوند.

* آنتی ژن های بعضی از غذاها مثل تخم مرغ، شیر گاو، ماهی و بادام زمینی که احتمال بروز حساسیت بیشتری دارند.

* یک تحریک نماینده مثل عفونت که گاه می تواند باعث واکنش حساسیت زا گردد.

* تغییر در نفوذپذیری دستگاه گوارش که باعث ورود آنتی ژن های غیرطبیعی می گردد.

* سابقه حساسیت غذایی و اگزما در گذشته

* واکنش های نامطلوب در بعضی افراد که این مورد فقط زمانی اتفاق می افتد که خوردن یک ماده غذایی حساسیت زا با عوامل دیگری همراه باشد. بعضی از این عوامل عبارت هستند از:

فعالیت فیزیکی: در مواردی، واکنش های آلرژیک فقط زمانی اتفاق می افتند که فعالیت جسمانی طی دو ساعت پس از خوردن غذایی خاص(مثل کرفس، هلو و گندم) انجام گردد.

مصرف توام داروها: افرادی هستند که فقط هنگامی به غذاهایی خاص حساسیت نشان می دهند که دارو مصرف می نمایند مثال کاملاً شناخته شده در این مورد، افرادی هستند که فقط هنگام مصرف سالیسیلات(آسپیرین) به غذا واکنش نشان می دهند.

* واکنش تداخلی بین دو گونه مختلف غذایی هم از عوامل ایجاد حساسیت های غذایی است؛ نظیر واکنش های تداخلی شیر گاو، بز، گوسفند و اسب که در حقیقت شباهت آنتی ژن آشکار و چشمگیر بین پروتئین های شیر گاو ، بز و گوسفند باعث می گردد به طور تقریبی همه افرادی که به شیر گاو حساسیت دارند به شیرهای حیوانات دیگر هم حساسیت داشته باشند.

بعلاوه تخم پرندگانی مانند بوقلمون، اردک، مرغابی، غاز و مرغ دریایی، حاوی اووآلبومین، اووموکوئید و اووترانسفرین است که باعث حساسیت متقاطع می شوند.

گاه بین انواع حبوبات(لوبیا، نخود، عدس و سویا) و بادام زمینی هم واکنش تداخلی به وجود می آید که البته رایج نیست.

واکنش های تداخلی بین غذاهای دریایی غیرمعمول است.

* علاوه بر این، واکنش های تداخلی بین یک ماده غذایی و یک ماده غیرغذایی هم وجود دارد؛ نظیر ارتباط بین حساسیت گرده های درخت غان با حساسیتی که به سیب، هویج، کرفس، سیب زمینی، پرتقال و گوجه فرنگی وجود دارد.

غذاهای متداول حساسیت زا

غذاهای متداول حساسیت زا عبارت هستند از تخم پرندگان، شیر گاو، بادام زمینی و ماهی.

حساسیت به بادام زمینی ممکن است تا آخر عمر ادامه یابد. با وجود نگرانی عمومی از مواد افزودنی و فرآیند آماده سازی غذاها و هم تأکید عمومی به استفاه از غذاهای طبیعی، بیشترین حساسیت های غذایی نسبت به ترکیبات غذایی که به طور طبیعی یافت می شوند گزارش شده است.

علاوه بر غذاهای ذکر شده، همه غذاها حتی میوه ها و سبزی ها هم می توانند باعث حساسیت در فرد شوند، اما احتمال این که بچه ها به شیر گاو، بادام زمینی، تخم مرغ، گندم و محصولات سویا حساسیت داشته باشند، بیشتر است.

حساسیت به بادام زمینی، بادام هندی، ماهی و میگو بیشتر در بزرگسالان دیده می گردد.

بسیاری از بچه ها همزمان با افزایش سن، حساسیت خود را نسبت به شیر و تخم مرغ از دست می دهند، اما حساسیت های غذایی شدیدتر مثلا به بادام زمینی، انواع خاصی از ماهی و میگو اغلب مدت زیادی به طول می انجامد.

تشخیص حساسیت های غذایی

تشخیص حساسیت غذایی، همواره با مشکلاتی رو به رو است و به طور عمده به یاری گرفتن سابقه و توضیح حال دقیق از بیمار و بعلاوه با اطلاعاتی در خصوص نتیجه حذف ماده غذایی حساسیت زا انجام می گردد و بالاخره آنالیز اصل وجود حساسیت با توجه به آزمایش های مرتبط برای تشخیص نهایی حساسیت غذایی، ضروری است.

غالبا پزشکان متخصص آلرژی، از عصاره مواد غذایی و احتمالا از غذاهای حساسیت زای معمولی به صورت تک تک استفاده می نمایند تا ببینند بدن به هر کدام چه واکنشی نشان می دهد. این کار معمولا با تحریک پوستی انجام می گردد و واکنش پوست را نسبت به هر ماده آنالیز می نمایند. چنانچه رنگ پوست مایل به قرمز و متورم شد، نشان دهنده وجود حساسیت غذایی است.

گاه تشخیص آلرژی با مقدار گیری آنتی بادی های خاص در خون انجام می گردد، گر چه این آزمایش ها همواره پاسخ قاطع نمی دهند.

باید توجه داشته باشید اگر چه پزشک حساسیت های غذایی را با قرار دادن فرد در معرض مقادیر بسیار کمی از غذاها آزمایش می نماید، اما خود فرد نباید این کار را در خانه انجام دهد! برترین مکان برای یک تست آلرژی، مطب پزشک است تا چنانچه واکنش شدیدی نسبت به مواد غذایی ایجاد شد فرد تحت کنترل سریع قرار گیرد.

درمان حساسیت های غذایی

هیچ داروی خاصی برای حساسیت های غذایی وجود ندارد. بعضی از حساسیت ها خیلی زود بر طرف می شوند و بعضی دیگر به خصوص در خصوص بچه ها ممکن است تمام عمر همراه آن ها باشند.

داشتن حساسیت غذایی یک دردسر است، اما به فعالیت روزانه شخصی لطمه ای وارد نمی نماید.

برترین درمان این است که خیلی ساده از ماده غذایی حساسیت زا یا هر نوع غذا یا نوشیدنی حاوی آن پرهیز کنیم. البته آغاز رژیم حذفی احتیاج به آگاهی دارد و باید با نظر متخصص انجام گردد.

این نکته را به یاد داشته باشید که رژیم حذفی با حذف همزمان و سر خود بسیاری از مواد غذایی که احتمال حساسیت به آن را می دهید متفاوت می باشد و حتی یک شیوه موثر در تشخیص حساسیت غذایی است که بعدها برای پیش گیری از آن استفاده می گردد.

راه های پیشگیری از بروز حساسیت های غذایی

همواره برچسب روی مواد غذایی را بخوانید تا مطمئن شوید حاوی موادی که شما به آن حساسیت دارید نیستند.

برای آماده کردن غذا، ظروف خود را از سایر افراد جدا کنید. اگر به تخم مرغ حساسیت دارید، از خوردن کیک ها، کلوچه و موادی که در آن ها از تخم مرغ استفاده شده، خودداری کنید. اگر به شیر حساسیت دارید، نباید محصولات لبنی(مانند پنیر، کره، مارگارین و ماست) بخورید.

اگر به سویا حساسیت دارید، از مصرف سُس سویا، پروتئین سویا و سویای بو داده خودداری کنید.

در صورتی که به بادام زمینی حساس هستید، باید از مصرف کره بادام زمینی، بادام زمینی و روغن بادام زمینی که در بعضی غذاها استفاده می گردد، خودداری کنید. بعلاوه باید از خوردن بستنی ها و شیرینی هایی که حاوی بادام زمینی هستند پرهیز نمایید.

به هنگام رفتن به رستوران باید از خوردن سُس، دسرها، شیرینی ها و ماهی پرهیز نمایید.

غذاهای ساده سفارش دهید و در خصوص مواد تشکیل دهنده غذا سوال کنید.

پزشکان و کلینیک های آلرژی، با ارائه فهرستی از غذاهای سالم و ناسالم، می توانند به این امر یاری نمایند.

بعد از تشخیص حساسیت غذایی، برنامه ای مدون داشته باشید خوشبختانه امروزه، بسیاری از شرکت ها، غذاهایی(از لبنیات گرفته تا پوره سیب زمینی، گندم و شیرینی های دارای تکه های شکلات) برای افراد دارای حساسیت فراوری می نمایند. چنانچه غذای مورد علاقه شما در فهرست ممنوعه بود، می توانید از این محصولات جایگزین بهره ببرید.

منبع:تبیان زنجان

ارسال به وسیله کاربر محترم سایت : mohamadaminsh

منبع: راسخون

به "پیدا و پنهان آلرژی ها (2)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پیدا و پنهان آلرژی ها (2)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید