فواید و مضرات شیر بادام؛ آیا شیر بادام جایگزین مناسبی برای شیر گاو است؟

به گزارش وبلاگ شهبازی، شیرهای غیر لبنی، اخیرا جای خود را در قفسه سوپرمارکت ها باز نموده اند و شیر بادام، از جمله محبوب ترین شیرهای غیر لبنی در سال های اخیر بوده است و متاسفانه به علت کافی نبودن سطح اطلاعات تغذیه ای در جامعه، بسیاری افراد شیر بادام را جایگزین شیر گاو نموده اند.

فواید و مضرات شیر بادام؛ آیا شیر بادام جایگزین مناسبی برای شیر گاو است؟

جایگزین کردن شیر بادام به جای شیر گاو بویژه در بین گیاهخواران بسیار شایع است. اما دلایلی برای نادرستی جایگزینی شیر بادام با شیر گاو وجود دارد که به توضیح ذیل است:

نکته اول: شیر گاو در گروه لبنیات واقع شده است درحالیکه بادام، به عنوان یکی از مغزدانه ها در گروه گوشت ها و جایگزین های آن واقع شده است. پس این دو نوع نوشیدنی، متعلق به دو گروه غذایی مختلف هستند و نمی توان آنها را با هم جایگزین کرد.

نکته دوم: هدف اصلی از مصرف شیر و سایر لبنیات، تأمین کلسیم است. پس اگر قرار باشد شیر بادام را جایگزین شیر گاو کنیم، باید مطمئن باشیم که کلسیم این دو نوع نوشیدنی با هم برابر است. هر لیوان شیر، حدود 315 میلی گرم کلسیم دارد که 30 درصد کلسیم روزانه مورد احتیاج بدن انسان را تامین می نماید؛ این درحالی است که هر عدد بادام، حاوی 3 میلی گرم کلسیم است؛ بنابراین کلسیم حدود 100 عدد بادام، معادل کلسیم یک لیوان شیر است.

نکته سوم: وجود لاکتوز (قند شیر) نسبت مناسب کلسیم به فسفر و محلول بودن کلسیم شیر، موجب افزایش جذب کلسیم شیر گاو می گردد؛ درحالی که وجود ترکیباتی مانند فیتات، اگزالات و پُلی فنُل ها در منابع گیاهی نظیر بادام از جذب کلسیم ممانعت می نماید.

نکته چهارم: میزان پروتئین 100 سی سی شیر گاو حدود 3 گرم است، درحالی که میزان پروتئین 100 سی سی شیر بادام حدود یک گرم است؛ بنابراین جایگزین کردن شیر بادام به جای شیر گاو، در صورتی که سایر منابع پروتئین حیوانی نیز به میزان کافی مصرف نگردد، بدن را در معرض خطر سوءتغذیه ناشی از کمبود پروتئین قرار می دهد. این موضوع به خصوص برای گیاهخواران حائز اهمیت است.

بنابر اعلام انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور، اما شیر بادام ویژگی های مفیدی هم دارد که شامل موارد زیر است:

- از آنجایی که یک نوشیدنی گیاهی است، طبیعتا عاری از کلسترول است.

- سرشار از اسیدهای چرب لازم است.

- انواع خانگی آن، فاقد شکر افزوده بوده و مناسب بیماران مبتلا به دیابت است.

- حاوی میزان بالایی ویتامین E به عنوان آنتی اکسیدان است.

- به علت پایین بودن میزان فسفر و پتاسیم، می تواند نوشیدنی مناسبی برای بیماران کلیوی باشد که البته میزان آن باید به وسیله متخصص تغذیه تنظیم گردد.

- به طور کلی، شیر بادام نوشیدنی مفیدی است که بر حسب ذائقه، می تواند در حد اعتدال مورد استفاده قرار گیرد؛ ولی به هیچ عنوان نباید آن را جایگزین شیر گاو دانست.

چرا باید شیر بادام را با احتیاط مصرف کرد؟

- احتمال بروز آلرژی ناشی از پروتئین

- تشدید میگرن به علت میزان بالای تیروزین (نوعی اسید آمینه)

- تشدید مسائل گوارشی از جمله سندروم روده تحریک پذیر

- احتمال تشدید بیش فعالی بچه ها و ایجاد اضافه وزن به علت وجود شیرین کننده های مصنوعی و طبیعی در انواع تجاری آن

منبع: ایسنا

منبع: فرادید

به "فواید و مضرات شیر بادام؛ آیا شیر بادام جایگزین مناسبی برای شیر گاو است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فواید و مضرات شیر بادام؛ آیا شیر بادام جایگزین مناسبی برای شیر گاو است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید